duminică, 27 martie 2011

Earth Hour - Cluj-Napoca

         Sâmbătă seara piața Unirii a fost împânzită de lumânări și oameni. Aproximativ 200 de clujeni și studenți s-au alăturat Cecetașilor României și reprezentanților WWF-ului (o organizație mondială ce luptă pentru protejarea planetei) în cadrul evenimentului Ora Pământului (Earth Hour).

Lupișorii, Temerarii și energia din cartofi
        Pregătirile pentru eveniment au început cu o lună înainte. Primăria Cluj-Napoca i-a asigurat pe Cercetași că  în piețele Unirii și Avram Iancu iluminatul public se va stinge timp de 60 de minute. Pe asfaltul din drapta statuii lui Matei Corvin se vede conturul continentelor globului desenat cu cretă și precizie; lângă ele s-a creionat și cifra simbolică, 60.
       Pentru cercetașii începători, Lupișorii (6-10 ani) și Temerarii (11-14 ani) s-au organizat „patru ateliere tematice în care ei au învățat să folosească metode de energie alternativă; gen: cum se poate obține energie electrică dintr-un cartof, demonstrații cu led-uri, cum se folosește un cuptor solar, principiul de galvanizare, ș.a”, a explicat Cătălin Cătană, oranizator și Cercetaș din Târgu-Mureș.

Ora Pământului prin telescop
        Pe măsură ce s-a întunecat piața începe să se umple de oameni. Din cauza ploii de după amiază, cerul se înnorase. Printre freamătul organizațional se întrevăd patru telescoape ale Asociației Astronomice Astroclubul Borealis. Dan Uza, membru al Asociației, face legătura dintre importanța Orei Pământului și obsevațile astronomice: „practic, e o celebrare a Pământului și un semnal dat pentru economisirea energiei electrice. Pentru noi, ca astronomi amatori contrează mult să avem un cer cât mai lipsit de poluare luminoasă, care practic e indusă de consumul irațional de energie electrică.”

Se sting luminile!
       La  ora 20:30 s-a stins iluminatul public. Toți au început să aplaude. Întunericul a fost tăiat brusc de jongleriile cu foc, susținute de ONG-ul internațional, The Serious Road Trip. După 30 de minute de spectacol, toți cei prezenți au ținut un moment de reculegere pentru victimele cutremurului din Japonia. Ora Pământului le-a fost dedicată lor, anul acesta. Încet-încet Cercetașii împreună cu alți voluntari din public s-au așezat în forma cifrei 60, fiecare ținând în mână 2 lumânări. După valurile de fotografii, voluntarii au plecat. Pe forma 60 au rămas lumânările. În toată nebunia, puțini au observat că iluminatul stradal se aprinsese deja de ceva timp.
      Pentru a susține cauza, Cercetașilor li s-au alăturat: Iulius Mall, Banca Transilvania, Universitatea Tehnică și City-Cluj Business Center.
    „În Cluj, este pentru prima oară când Earth Hour s-a desfășurat cu o asemenea amploare. Țin să menționez că sunt Cercetaș din Târgu-Mureș; și din orașul meu am venit 19 Cercetași să ne alăturăm celor din Cluj în desfășurarea acțiunii.”, mărturisește Cătălin Catană, Cercetaș organizator.
     Programul s-a sfârșit cu un concert live de folk, susținut de studenți. „Mi s-a părut o experiență interesantă. N-am mai văzut așa ceva în România; sau cel puțin la mine în oraș.”, a declarat Iulia Manda, studentă, Ploiești.
     Organizarea evenimentului n-a avut costuri prea mari. „Toate materialele folosite au fost reciclabile: hârtia, lumânările. Am plătit doar benzina și cărbunii jonglerilor.”, a declarat Cristian Moldovan, președintele filialei Cercetașilor României în Cluj.

Text : CRISTINA UNGUREAN
            STUDENTĂ, ANUL I, JURNALISM 







Sorry for the quality of my pictures,my camera couldn't do more than that.

Niciun comentariu: